Wat is een gepolariseerde zonnebril?

Een doorsnee zonnebril met gekleurde glazen vermindert de lichtintensiteit waardoor je beter ziet wanneer de zon schijnt. Maar felle zonnestralen zijn hinderlijk, zelfs met een doorsnee zonnebril. Een zonnebril met gepolariseerde glazen vermindert niet alleen de lichtintensiteit maar ook de lichtschittering op grote en gladde oppervlakten zoals asfalt, water en sneeuw.

Hoe werkt gepolariseerd glas?

Lichtschittering is de weerkaatsing van (zon)licht op elk voorwerp of oppervlakte. Een deel van licht wordt door het voorwerp geabsorbeerd en een deel wordt weerkaatst. Weerkaatsing gebeurt zowel in horizontale als verticale richting. Je hebt veelal te maken met horizontale lichtschittering.

Wanneer heb je er een nodig?

Een gepolariseerde zonnebril is niet geschikt voor elke situatie. Ga daarom na of je met een van de volgende situaties te maken krijgt, voordat je een gepolariseerde zonnebril aanschaft:

Zó herken je een gepolariseerde zonnebril

Heb je jouw favoriete zonnebril al gevonden, maar weet je niet of de glazen gepolariseerd zijn? Je kunt het als volgt controleren: houd de zonnebril voor groot oppervlak waar licht op schijnt. Draai de zonnebril vervolgens in een hoek van 90 graden ten opzichte van het licht en bekijk of de lichtschittering toe of afneemt. Zo ja, dan heb je een gepolariseerde zonnebril in handen.