Wat is een multifocale bril?
Met een multifocale bril (ook wel varifocale bril) kun je zowel dichtbij als veraf scherp zien. In een multifocale bril zitten namelijk multifocale (ook wel varifocale) glazen, die uit meerdere sterktes bestaan. Multifocale glazen bevatten een gedeelte voor dichtbij en een gedeelte voor veraf, die vloeiend in elkaar overlopen door middel van een tussengedeelte. Dit is anders dan bij een bifocale bril, waarbij de glazen uit slechts twee sterktes bestaan. Het verschil zit dus vooral in het tussengedeelte. Een multifocale bril is dus ideaal als je moeite hebt met zowel dichtbij als veraf scherp zien.
Wil jij weten of je een multifocale bril nodig hebt? Eye Wish Opticiens biedt een vakkundige oogmeting om de glazen van de juiste sterkte te voorzien. Daarnaast kijken we gelijk naar de algehele gezondheid van jouw ogen.
Wat zijn de voordelen van een multifocale bril?
Als je moeite hebt met zowel dichtbij als veraf scherp zien, dan herken je dit misschien wel: je moet continu afwisselen tussen je bril voor dichtbij en je bril voor veraf, of je moet telkens je bril voor dichtbij afzetten als je iets in de verte wilt zien, en andersom. Met een multifocale bril heb je hier geen last meer van, omdat je op alle afstanden scherp kunt zien.
Wennen aan een multifocale bril
Als je een multifocale bril gaat dragen, moeten je ogen daar meestal een tijdje aan wennen. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. In het algemeen zijn je ogen na twee weken gewend aan multifocale glazen. Wel zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten, zodat jouw ogen zich sneller aanpassen aan je nieuwe bril:
- Gebruik het onderste gedeelte van de bril om te lezen.
-
Kijk door het bovenste gedeelte als je in de verte wilt kijken.
-
Draag je multifocale bril zo vaak en zo lang mogelijk.
-
Als je snel last krijgt van vermoeide ogen of hoofdpijn, is het slim om de draagtijd rustiger op te bouwen.
-
Kijk mee in de gewenste kijkrichting.
Heb je het gevoel dat je toch wazig blijft zien met de multifocale bril? Of dat je constant jouw gezicht moet draaien om het beeld scherp te krijgen? Dan is het slim om contact op te nemen met onze opticiens.
Autorijden met een multifocale bril
Goede kans dat jij je afvraagt of je kunt autorijden met een multifocale bril, er zitten tenslotte drie sterktes in de bril verwerkt. Het antwoord op deze vraag is ja, je kunt namelijk de zichtvelden gebruiken om beelden op verschillende afstanden scherp te krijgen. Zo gebruik je het bovenste gedeelte voor de weg en het kijken naar overig verkeer in de verte. Het middelste en onderste gedeelte gebruik je om te kijken naar je spiegels, navigatiesysteem en dashboard. Een multifocale bril helpt dus zeker om veilig de weg op te gaan. Wel is het belangrijk dat je jouw gezicht meebeweegt in de richting waarin je wilt kijken. Het scherpste kijkgedeelte bevindt zich namelijk in het midden van de multifocale glazen.
Wat kost een multifocale bril?
Multifocale lenzen
Multifocale lenzen bestaan eveneens uit verschillende sterktes zodat je geniet van de voordelen van lenzen én multifocaal. Zo zijn multifocale lenzen handig tijdens het sporten, autorijden en televisiekijken. De kosten van multifocale lenzen hangen af van de gewenste sterktes. Multifocale lenzen kun je eenvoudig online bestellen.